BIONERGA

BIONERGA NV staat in voor de afvalverwerking van de provincie Limburg en de stad Diest. BIONERGA NV beheert één waste-to-energy installatie (te Centrum Zuid 2098, 3530 Houthalen-Helchteren) en vijf composteerinstallaties (te Bilzen, Houthalen, Maasmechelen, Overpelt en Sint-Truiden). Tevens is BIONERGA NV hoofdaandeelhouder van BIOSTOOM NV, een waste-to-energy installatie te Oostende. De aandeelhouders van BIONERGA NV zijn Limburg.net en Nuhma.

In de Waste-to-Energy installatie van BIONERGA NV (Houthalen) wordt jaarlijks bijna 100.000 ton niet-recycleerbaar huishoudelijk restafval en vergelijkbaar bedrijfsafval verwerkt.  Tegen 2020 zal zij vervangen worden door de in aanbouw zijnde biostoomcentrale in Beringen (Industrieweg 170, 3580 Beringen), waar 200.000 ton niet recycleerbaar afval zal worden verwerkt.

Vrachtwagens leveren daar het afval aan in de afvalbunker, waar het wordt gemengd en in de afvaloven gebracht. De verwerking (25 ton per uur) gebeurt via een roosteroven aan een temperatuur tussen 900° en 1100°. Door de verbranding ontstaat er thermische energie die aan bedrijven in de buurt kan worden geleverd of kan worden omgezet in elektriciteit. De stoomketel produceert ongeveer 100 ton stoom (43bara/400°C) per uur. Deze stoom kan door de turbine-generator omgezet worden in maximaal 23 megawatt per uur aan elektriciteit. De installatie van de rookgasreiniging is van het droge type en is opgebouwd uit een elektrofilter, een reactor, een mouwenfilter en een katalytische DeNOx. Tot slot wordt de resterende energie in de rookgassen nog verder gevaloriseerd door middel van een externe economiser.

Klik hier voor het verwerkingsschema van de nieuwe installatie in Beringen.

 

http://www.bionerga.be

 

Adres: 

Kringloopstraat 1
3630 Maasmechelen

 
Contact: 

Philip Peeters
Tel +32 11 52 08 10

 
  

CEWEP - The Confederation of European Waste-to-Energy Plants
Member of CEWEP