CEWEP-prijzen voor twee BW2E leden!

Tijdens het 9 de CEWEP-congres in Bilbao, sleepten zowel Indaver als ISVAG, twee van onze leden, een internationale award in de wacht. Het stoomnetwerk 'ECLUSE' dat stoom van Indaver en SLECO naar de bedrijven in de Waaslandhaven versluist, won de ‘Integration Award’ voor de manier waarop waste-to-energy geïntegreerd wordt in de maatschappij. ISVAG won met haar nieuwe film de 'Communication Award. De prijzen werd toegekend door 220 congresdeelnemers uit 27 landen. CEWEP is de Europese confederatie van waste-to-energy installaties.

 

ECLUSE, een sluis voor groene energie

ECLUSE, 'een sluis voor groene energie' wordt één van de grootste industriële warmteclusters in Europa. Het zal , vanuit de waste-to-energy installaties van Indaver en SLECO aan 5 bedrijven processtoom leveren. Het gaat om chemieconcern Ineos Phenol, dat nu al stoom afneemt van Indaver/SLECO; rubber- en kunststoffenproducent Lanxess België; Monument Chemical dat chemicaliën en solventen produceert; ADPO, logistieke partner voor de chemische industrie en de producent van specialty chemicals, Ashland. Containeroverslagbedrijf DP World-Antwerp Gateway is een afnemer van warmte van de retour-condensaatleiding. Aangezien de helft van het afval in de waste-to-energy installatie bio-organisch is, is de warmte die er vrijkomt, voor eenzelfde deel 'groene' warmte. Met de komst van ECLUSE, vermindert de uitstoot van CO2 in de Waaslandhaven in één klap met 100.000 ton per jaar doordat de warmteafnemers hun eigen boilers die gestookt worden met fossiele brandstof, kunnen afschakelen.

 

'Smart Together':  ISVAG-film over nieuwe installatie

ISVAG plant tegen 2023 de bouw van een nieuwe Waste-to-Energyinstallatie. De installatie moet de laagst mogelijke emissies hebben en de hoogst mogelijke energieopbrengst. ISVAG zal afval omzetten tot elektriciteit voor mee dan 35,000 gezinnen of tot warm water dat gevoed wordt aan een warmtenetwerk.. De voordelen van Waste-to-Energy voor de samenleving in de verf zetten is cruciaal in de bewustmaking van het publiek, zowel in Antwerpen, Vlaanderen als internationaal. Daarom heeft ISVAG, naast andere communicatiemiddelen, een bedrijfsfilm gemaakt  in het Nederlands en het Engels om te onderstrepen dat duurzaam afvalbeheer een gezamenlijke verantwoordelijkheid is als we een klimaatneutrale stad willen tegen 2050.

 


CEWEP - The Confederation of European Waste-to-Energy Plants
Member of CEWEP