BIOSTOOM BERINGEN

Biostoom Beringen NV exploiteert de biostoomcentrale, die in september 2020 officieel in gebruik werd genomen in aanwezigheid van de Vlaamse minister van Leefmilieu.

Biostoom Beringen NV is een dochter van Bionerga NV, die instaat voor de afvalverwerking van de provincie Limburg en de stad Diest. Naast de centrale beheert Bionerga NV vijf composteerinstallaties (in Bilzen, Houthalen, Maasmechelen, Pelt en Sint-Truiden) en is ze hoofdaandeelhouder van Biostoom Oostende NV, een waste-to-energy installatie in Oostende. De aandeelhouders van Bionerga NV zijn Limburg.net en Nuhma.

In de moderne Waste-to-Energy installatie van Biostoom Beringen wordt jaarlijks 200.000 ton niet recycleerbaar huishoudelijk en bedrijfsrestafval verwerkt.

Vrachtwagens leveren daar het afval aan in de bunker, waar het automatisch wordt gelost, gemengd en in de verbrandingsinstallatie wordt gebracht. De verwerking (25 ton per uur) gebeurt via een roosteroven aan een temperatuur tussen 900° en 1100°. Door de verbranding ontstaat er thermische energie die aan bedrijven in de buurt wordt geleverd of wordt omgezet in elektriciteit. De stoomketel produceert ongeveer 100 ton stoom (43bara/400°C) per uur. Deze stoom kan door de turbine-generator omgezet worden in maximaal 23 megawatt per uur aan elektriciteit. De installatie van de rookgasreiniging is van het droge type en is opgebouwd uit een elektrofilter, een reactor, een mouwenfilter en een katalytische DeNOx. Tot slot wordt de resterende energie in de rookgassen nog verder gevaloriseerd door middel van een externe economiser.

Klik hier voor het verwerkingsschema van de nieuwe installatie in Beringen.

 

http://www.biostoomberingen.be

 

Adres: 

Industrieweg 170 - IZ West-Limburg Poort 2044
3580 Beringen

 
Contact: 

Philip Peeters
Tel +32 11 52 08 10

info@biostoomberingen.be

 
  

CEWEP - The Confederation of European Waste-to-Energy Plants
Member of CEWEP