BW2E-leden voeren voor 3de jaar op rij veiligheidscampagne

Voor de derde keer op rij voeren de Belgische verbrandingsinstallaties een gezamenlijke campagne om extra aandacht te vragen voor veiligheid.

Belgische afvalverbrandingsinstallaties voeren voor derde jaar op rij veiligheidscampagne op 28 april.

Voor de derde keer op rij voeren de Belgische verbrandingsinstallaties een gezamenlijke campagne om extra aandacht te vragen voor veiligheid. De actie kadert in de 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk', een initiatief van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).  Het doel is om de eigen medewerkers én zij die afval aanleveren nog meer bewust te maken van het belang van veilig gedrag. Ook enkele niet-BW2E-leden sluiten zich spontaan aan bij de actie.

2000 chauffeurs op één dag
Er zijn in België 14 verwerkingsinstallaties die restafval van burgers en bedrijven thermisch valoriseren. Per jaar gaat het om 2,8 miljoen ton afval dat wordt aangeleverd. Op één dag rijden zo’n 2000 vrachtwagens één van deze installaties binnen om afval te lossen.

Elk van de installaties heeft een eigen werkwijze voor aanlevering van afvalstoffen, maar overal gelden strenge veiligheidsregels. Toch stellen preventie- en veiligheidsmedewerkers vast dat de veiligheid toch nog te vaak in het gedrang komt.

BW2E-voorzitter Johan Bonnier benadrukt het belang van deze campagne voor de sector: "Waste-to-energy installaties vervullen een dagelijks essentiële behoefte door restafval veilig, hygiënisch en milieuvriendelijk te verwerken. Zo kunnen we de kringloop van de circulaire economie bevorderen én zuiver houden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is in de werking van onze installaties ingebakken en het handhaven van een blijvend hoge standaard voor arbeidsveiligheid is een absolute must. De ‘geesten’ van iedereen wakker houden is een onderdeel van onze bedrijfsvoering en daarom is de Dag van de Veiligheid voor ons van groot belang. Wij zijn dan ook verheugd om bijzondere acties te ondernemen met onze aanvoerders en klanten om deze boodschap te benadrukken."

Campagne focust op persoonlijk contact

BW2E kiest voor een heel persoonlijke aanpak om de boodschap over te brengen: een korte babbel met de vrachtwagenchauffeurs. Tijdens dit gesprekje komt het belang van veilig gedrag naar boven. Chauffeurs krijgen ook een kleine attentie mee als dank voor hun medewerking aan de actie. Via de sociale media deelt BW2E een aangrijpend filmpje: op basis van waargebeurde feiten toont het aan welke de gevolgen kunnen zijn van onveilig gedrag.

In de aanloop naar de veiligheidsdag sturen de exploitanten van de installaties veiligheidsinstructies voor aanvoeren en lossen van afvalstoffen opnieuw door naar de bedrijven en openbare besturen die afval aanleveren. Het is de bedoeling dat zij deze gebruiken in opleidingen en toolboxmeetings voor chauffeurs.


CEWEP - The Confederation of European Waste-to-Energy Plants
Member of CEWEP